Archiv rubriky: O kávě

Home / O kávě
Kávovar Walküre
in Příspěvek
by upraženo 3. března 202029. března 2020

Kávovar Walküre

Tento krásný kávovar se v současnosti vyrábí v německém Bayreutheru. Historie tohoto vynálezu je však spjatá Kláštercem nad Ohří, kde se vyráběly první typy od 50. let 19 stol. Nejstarším doložitelným typem je Caffemaschine Falcon IV. V roce 1878 si klášterecká porcelánka nechala patentovat unikátní keramické sítko. Kávovar se skládá z dekantéru s hubičkou na...

Číst více
Kyselá nebo hořká?
in Příspěvek
by upraženo 7. února 202029. března 2020

Kyselá nebo hořká?

Téma věčného sporu kávomilců. Jednoznačná a univerzální pravda neexistuje. Rozhodující pro výslednou chuť nápoje je stupeň pražení, region původu kávy, způsob zpracování a v neposlední řadě příprava. V dobré kávě by měla být cítit ovocná kyselinka a sladkost, u tmavších káv čokoládová chuť bez nepříjemné trpkosti. Při pražení je zrno vystaveno působení vysokých teplot, dochází...

Číst více
Jak se z ovoce stane káva?
in Příspěvek
by upraženo 4. února 20208. května 2020

Jak se z ovoce stane káva?

Kávová třešeň je plodem (peckovice) kávovníku arabského, statného, liberijského popřípadě jiných druhů kávovníku. Třešeň je tvořena slupkou, dužinou, pergamenovým obalem zrnka, tenkou stříbrnou slupkou (silverskin) a samotným zrnkem. Před pražením kávy je nutné z kávové třešně odstranit slupku, dužinu, pergamenový obal a zrna vysušit. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří mokrá cesta, natural – suchá cesta...

Číst více
Káva a její historie ve vlnách
in Příspěvek
by upraženo 6. ledna 202031. května 2020

Káva a její historie ve vlnách

Setkali jste se někdy s pojmy „Třetí kávová vlna“, Druhá kávová vlna“ nebo „první Kávová vlna“? Tyto pojmy ve stručnosti označují určité období a liší v podobě přístupu zákazníků, pražíren a obecně všech podniků, které se věnují zpracování, prodeji, distribuci a přípravě kávy.     1. Kávová vlna Toto období sahá na začátek 19. století....

Číst více
Na co je možné využít odpad z kávy?
in Příspěvek
by upraženo 30. prosince 201929. března 2020

Na co je možné využít odpad z kávy?

Kromě peelingu nebo hnojiva se v poslední době objevují nápady na zpracování odpadů z kávy průmyslovým způsobem. Využití se nabízí jak v případě extrahované kávy, tak i slupek, které se odlupují v průběhu pražení. Z použité kávy je možné extrahovat olej pro další využití v průmyslu a farmacii nebo odpad využít na výrobu hrníčků na...

Číst více
Kde se vzal kávovar?
in Příspěvek
by upraženo 12. prosince 201929. března 2020

Kde se vzal kávovar?

Málokdo si umí představit ráno bez šálku kávy. V dnešní době stačí zmáčknout tlačítko automatického kávovaru a káva je hotová. Jak si ale kávu připravovali kávomilci před více než 100 lety? Asi první zařízení na přípravu filtrované kávy je francouzský kávovar biggin z počátku 19. století. V roce 1830 byl patentován vakuový kávovar, předchůdce dnešního...

Číst více
Kde je více kofeinu? (espresso vs filtrovaná káva)
in Příspěvek
by upraženo 11. prosince 20198. května 2020

Kde je více kofeinu? (espresso vs filtrovaná káva)

Často se setkávám s názorem, že espresso má více kofeinu než všechny ostatní kávové nápoje. Obvykle je tento názor spojen se sílou nápoje, kdy zákazník po ochutnání espressa konstatuje „hm.. to je ale síla“. Ano je, a tak to má být, ale znamená to skutečně, že do sebe dostal velké množství kofeinu? Při hledání odpovědi...

Číst více