Blog o kávě

Jak se z ovoce stane káva?

Kávová třešeň je plodem (peckovice) kávovníku arabského, statného, liberijského popřípadě jiných druhů kávovníku. Třešeň je tvořena slupkou, dužinou, pergamenovým obalem zrnka, tenkou stříbrnou slupko...

Hořká nebo kyselá káva?

Acidita kávy: Téma věčného sporu kávomilců. Jednoznačná a univerzální pravda neexistuje. Rozhodující pro výslednou chuť nápoje je stupeň pražení, region původu kávy, způsob zpracování a...

Kde je více kofeinu? (espresso vs filtrovaná káva)

Často se setkávám s názorem, že espresso má více kofeinu než všechny ostatní kávové nápoje. Obvykle je tento názor spojen se sílou nápoje, kdy zákazník po ochutnání espressa konstatuje „hm.....

Na co je možné využít odpad z kávy?

Kromě peelingu nebo hnojiva se v poslední době objevují nápady na zpracování odpadů z kávy průmyslovým způsobem. Využití se nabízí jak v případě extrahované kávy, tak i slupek, které se odlu...

Kávovar Walküre

Tento krásný kávovar se v současnosti vyrábí v německém Bayreutheru. Historie tohoto vynálezu je však spjatá Kláštercem nad Ohří, kde se vyráběly první typy od 50. let 19 stol. Nejstarš...

Káva a její historie ve vlnách

Když se řekne "kávová vlna", možná si představíte surfujícího baristu, ale ve skutečnosti jde o zajímavé kapitoly v historii našeho oblíbeného nápoje. Pojďme se tedy společně podívat na první, druhou ...

Gastromapa Lukáše Hejlíka

Prostějov, Kávový Bob (30.12.19) – pražírna a milý espresso bar v Prostějově pracuje svým zrnem spíše konzervativním stylem, takže pokud nefandíte ovocitějším kávám nebo spíše ohleduplnějším...

Kde se vzal kávovar?

Málokdo si umí představit ráno bez šálku kávy. V dnešní době stačí zmáčknout tlačítko automatického kávovaru a káva je hotová. Jak si ale kávu připravovali kávomilci před více než 100 lety? Asi ...

8 položek celkem
Zpět do obchodu