Kde je více kofeinu? (espresso vs filtrovaná káva)

Často se setkávám s názorem, že espresso má více kofeinu než všechny ostatní kávové nápoje. Obvykle je tento názor spojen se sílou nápoje, kdy zákazník po ochutnání espressa konstatuje „hm.. to je ale síla“. Ano je, a tak to má být, ale znamená to skutečně, že do sebe dostal velké množství kofeinu?

Při hledání odpovědi na tuto otázku je nutné podívat se blíže na přípravu espressa a filtrované kávy, neméně důležité je také jakou kávu na přípravu používáme. Mezi arabikou a robustou je v obsahu kofeinu velký rozdíl. Arabika má obsah kofeinu v rozmezí 1 – 1,5 %, robusta 2 – 2,7 %.

Příprava
Vše začíná u mletí kávových zrn. Zatímco u espressa se káva mele na jemné částečky u filtrované kávy se používá hrubší mletí. Proč? Protože u espressa je výrazně kratší doba extrakce a voda přes namletou kávu prochází pod tlakem 9 Bar. V tomto případě dochází ke snadnějšímu rozpuštění cukrů, tuků a uvolnění kofeinu do nápoje.

Další z rozdílů při přípravě, které mají vliv na množství kofeinu v nápoji je teplota vody a celková doba extrakce. U filtrované kávy je celková doba extrakce okolo 3 minut, u espressa to je v rozmezí 20 až 30 sekund. Obecně platí čím déle je káva v kontaktu s vodou, tím více kofeinu se uvolní. Při přípravě filtrované kávy se nejčastěji používá teplota vody 95 °C. U espressa záleží, jak je nastaven kávovar, nejčastěji bývá nastaven také na 95 °C. Podle italského standardu (Certified Italian espresso) se používá teplota vody 88 °C, podle SCA standardu 93 °C +- 3 °C. Kofein se snadněji uvolňuje při vyšší teplotě vody, tedy čím vyšší teplota, tím více kofeinu.

Velikost nápoje
Při porovnávání množství kofeinu v nápoji je rozhodující velikost/objem nápoje. Abychom mohli porovnat koncentraci, je nutné vzít v úvahu stejné množství nápoje. Z tohoto duelu pak vítězně vychází espresso. Jedna unce (31 g) espressa obsahuje 30-50 mg kofeinu, jedna unce filtrované kávy 10 – 15 mg kofeinu.

Pokud bychom se ale podívali na konzumované nápoje a definovali si typické zástupce, tak je situace trochu jiná.

  • espresso (30 ml)
  • filtrovaná káva (240 ml)

Po vypití jednoho espressa do těla vpravíte okolo 30 – 50 mg kofeinu, zatímco po vypití 240 ml filtrované kávy zhruba 120 mg.

 


https://www.coffeechemistry.com: Caffeine Content in Espresso vs Drip Coffee Dostupné z: https://www.coffeechemistry.com/chemistry/alkaloids/caffeine-content-in-espresso-vs-drip-coffee