Kyselá nebo hořká?

Téma věčného sporu kávomilců. Jednoznačná a univerzální pravda neexistuje. Rozhodující pro výslednou chuť nápoje je stupeň pražení, region původu kávy, způsob zpracování a v neposlední řadě příprava. V dobré kávě by měla být cítit ovocná kyselinka a sladkost, u tmavších káv čokoládová chuť bez nepříjemné trpkosti.

Při pražení je zrno vystaveno působení vysokých teplot, dochází ke změně fyzikálních vlastností a chemickým reakcím, při kterých vznikají aromatické látky a zrno získává typické hnědé zbarvení. Zjednodušeně by se dalo říct, že čím vyšší stupeň pražení, tím nižší je kyselost kávy. Světleji pražené kávy mají výraznější ovocitost, tmavší zase plnější tělo a více chuti vzniklé pražením. Střední pražení nabízí kombinaci ovoce, čokolády, oříšků a vyváženou chuť.

 

Kyselá nebo hořká? - Kávový Bob - Pražírna Prostějov

 

Stupně pražení:

  • Světlé
  • Cinnamon (skořicové)
  • New England
  • American
  • Střední
  • City
  • Full City
  • Full City+
  • Vienna
  • Tmavé
  • French
  • Italian
  • Spanish

Správná příprava je velice důležitá pro vyváženou chuť vašeho nápoje. Důležité parametry jsou hrubost mletí a teplota vody. Např. u espressa bude v případě příliš hrubého mletí káva podextrahovaná, což má za následek zvýraznění kyselosti, chybí sladkost, dochuť je nevýrazná. U příliš najemno namleté kávy dochází k přeextrahování, což způsobuje nepříjemnou hořkost/trpkost.

V každém případě nejdůležitější je, co v chuti vyhovuje vám, ať už je to káva ovocitá nebo čokoládová :).